Η Κα Μελίνα (Σημέλα) Σιδηροπούλου είναι ειδικός Ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ Δικαστικής Ψυχολογίας (επί διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Walden California ΗΠΑ). Κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογική Έρευνα του Πανεπιστημίου Liverpool (2012). Έχει εξειδικευθεί στην Εγκληματολογική Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2016 έκανε επέκταση της ειδικότητας στην Εργασιακή Παραβατικότητα στον οργανισμό IACET.

Από το 2012 απασχολείται ως ειδικός τεχνικός σύμβουλος σε σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε δικαστικές υποθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει μακρά κλινική εμπειρία (από το 2013), με έμφαση στην εφαρμογή της Γνωστικο-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2014. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο ως διδάσκουσα σε κολλέγια της Θεσσαλονίκης (από το 2012), σε εθνικά και διεθνή σεμινάρια και εποπτείες νέων επιστημόνων του κλάδου. Επίσης, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις συναφών με την ειδικότητα επαγγελματικών πεδίων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η διαχείριση ψυχολογικών κρίσεων, η εργασιακή παραβατικότητα, οι μέθοδοι πρόληψης της εγκληματικότητας, οι στρατηγικές έρευνας στην ανακριτική ψυχολογία, καθώς και η ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων (VR, apps, κτλ) στην εφαρμογή των κλάδων της Δικαστικής, Ανακριτικής και Εγκληματολογικής Ψυχολογίας.

Είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος. Το έργο της είναι δημοσιευμένο τόσο σε επιστημονικά περιοδικά όσο και σε περιοδικά σχετικών επαγγελματικών κλάδων, όπως η Αστυνομική Ανασκόπηση.